Institute for Sound and Vision

The Institute for Sound and Vision in Hilversum (NL) was designed as a large Euclidian cube, half of which is buried in the ground. The Dutch national radio and television archives are stored underground in naturally climate-controlled depots grouped around a canyon, much like a large, five-level subterranean necropolis. A silver-colored exhibition volume floats like an inverted ziggurat above the canyon. The empty space between the ziggurat and the canyon forms a large public atrium for media events and award presentations. The colorful fa├žade is a screen of glass panels designed by Jaap Drupsteen that depict historical stills of Dutch television in relief. Together they form a single, new image in which the colors intermingle like a watercolor solidified in glass, a monumental portrayal of Dutch collective memory.

Project data

Location

Hilversum, Netherlands

Program

Offices, museum, archives, auditorium, audiovisual library, parking garage

Surface Area

45.000 m2

Year Of Completion

2006

Awards

Shortlisted Mies van der Rohe Award, Golden Pyramid Award, Concrete Award

Credits

Architectural Design
Neutelings Riedijk Architects
Architectural Engineering
Bureau Bouwkunde Nederland
Artist
Graphic Design Facade: Jaap Drupsteen, Studio Drupsteen
Building Physics
Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs bv
Client
Netherlands Institute for Sound and Vision
Landscape Architect
32rqfadg
Main Contractor
Heijmans Bouw
Mep
Royal Haskoning adviesgroep gebouw installaties
Photos
Scagliola Brakkee
Structural Engineer
Aronsohn Raadgevende Ingenieurs